Ana Sayfa | Köşe Yazıları | Kil maskesi, Osmanlı’dan miras

Kil maskesi, Osmanlı’dan miras

Hangi yüzyılda olursa olsun bütün kadınlar güzelliklerine düşkün olmuş ve ciltlerine hak ettikleri bakımı verebilmek için bir çok yönteme başvurmuşlardır. Bizlerin, günümüz kozmetik ürünleriyle yakalamaya çalıştığımız güzelliği, Osmanlı kadınları ve sultanları doğal yollarla elde ettikleri bitkisel karışımlarda bulmuştur. Her ne kadar zaman geçmiş, teknoloji ilerlemiş, kozmetik ürünler çoğalmış olsa da, yine de, doğal yollarla elde edilebilecek bir güzellik her zaman daha cezbedici olmuştur. Bu yüzden bugünkü konumuz Osmanlıdan miras ‘kil ve kil maskeleri’. Çünkü, bizler doğal yöntem adı altında hazır aldığımız kil maskelerini kullanırken, Osmanlı kadınları kildanlıkların içinde, kil üzerine su koyup bekletir ve dibe çöken kil üzerindeki suyu süzerek kullanırlarmış. Üstelik Eski Mısır’da Kleopatra’nın güzellik sırlarından birinin kil maskesi olduğuna dair bazı rivayetler de yok değil. Ayrıca, kilin saçları yumuşatırken aynı zamanda saçı ve deriyi besleyici özelliği olduğunu da o zamanların deneyimlerinden öğreniyoruz. Yani her türlü cildi temizleyen, sıkılaştıran, besleyen, toksinleri atan kil her derde deva…

Peki , nedir Kil ?

Kelime anlamıyla , suyla ıslatıldığı zaman plastik bir hamur durumuna gelen, kolayca biçimlendirilebilen, türlü alanlarda kullanılan, yumuşak ve yağlı bir toprak çeşidi olan kil aslında yeryüzünün birçok zenginliğini içinde barındıran, tarih boyunca insanoğluna sağlık ve güzellik kazandırmış bir doğa harikasıdır. Başka bir deyişle, Toprağın, kayaların, yanardağlardan çıkan tüf ve lavların toz haline gelen parçalarından oluşan, Demir, alüminyum, magnezyum, kalsiyum, silisyum, çinko gibi doğal mineraller içeren genellikle 0,002 mm’den daha küçük taneli malzemeye verilen isimdir. Ancak, toz haline gelmiş toprakla kil birbirinden farklıdır ve kil de çok daha yoğun şekilde mineraller vardır ve yapısal olarak toprağa göre çok daha küçük parçacıklardan oluşur. Kil, dünyanın farklı bölgelerinde farklı özelliklerdeve renklerde bulunur. Genellikle, sarımtırak, kırmızımtırak ve esmer renklerdedir. Kile rengini veren bulunduğu çevredeki minerallerin yoğunluğudur.

Neden kil ?

Yüzeye çekme ve emme özellikleri sebebiyle vücudu toksik maddelerden arındırma özelliği bahşedilmiş olan kil, canlı çamur olarak adlandırılmıştır.Kilin yer altında uzun süre sıcak su basıncına maruz kalması kristalize olmasına ve negatif elektrikle yüklenmesine sebep olur. Kristalleşen kil çok küçük parçalara ayrılır ve bu da kilin vücutta kolayca emilmesini sağlar.
Negatif yükleri sayesinde ise kil pozitif yüklü toksik maddeleri cilt yüzeyine çeker ve daha sonra bunları emerek vücuttan uzaklaştırma vazifesini yerine getirir. Cilt yüzeyindeki fazla yağı alan kilin en önemli faydası aşırı yağlı ciltlerde yağ üretimini dengelemesidir. Kil maskesinin bir diğer faydası barındırdığı minerallerle cildi beslemesi ve doğal bir parlaklık vermesidir.

Kil maskesinin cilde yararları nelerdir?

· Yüze sürüldüğü andan itibaren kil, cildi uyarmaya başlar.

· Cildinizdeki lekelerden kurtulmak için kil maskelerinden faydalanabilirsiniz.

· Cildinizde bulunan ve sadece elle dokunduğunuzda hissedebildiğiniz pütürler için kil maskesi harika bir çözüm olmakla beraber, kil maskeleri sayesinde kolayca geçmektedir.

· Kil maskesi uygulandığı anda kan akışı hızlanır ve hücreler yenilenmeye başlar. Kil maskeleri, deri altında kalan sivilcelerin gün yüzüne çıkmasında da etkilidir.

· Kil maskesi sonrasında cildinize nemlendirici bir uygulama yapmalısınız.

· Düzenli kullanıldığında cilt lekeleri ve sivilce lekelerinin geçmesinde de yardımcıdır.

Kil maskesi uygularken dikkat edilmesi gereken hususlar

· Kil maskesinin cilde yararlı olduğu bir gerçek ancak kil maskelerini her gün cilde uygulamak cildinize yarar yerine zarar getirecektir. Kil maskesi yüzü gerdiği için sık kullanan kişilerde kırışıklıklara neden olabilir. Bu yüzden, Kil maskelerini haftada 1 kez uygulamak idealdir.

· Kil maskesi ciltte en fazla 5-6 dakika kadar bekletilmelidir. Sonra ılık su ile durulayabilirsiniz.

· Eğer cildiniz hassas bir cilt yapısına sahipse mutlaka kil maskesi önce kol bölgesine sürülüp denenmeli ondan sonra yüze sürülmelidir.

· Uygulama bittikten sonra cildinizi nemlendirmeyi unutmamalısınız.

Kil Maskesi Tarif

– Su

– Kil

· cam bir kase içerisine önce kili ardından da suyu dökün ve iyice karıştırın.

· Karışım koyu bir kıvama geldiğinde ince bir tabaka yüzünüze sürün.

· Yaklaşık olarak 5 dakika boyunca bekleyin ve ılık su ile cildinizi temizleyin.

· Maskeyi hazırlarken su yerine gül suyu da kullanabilirsiniz.

Dip not: Kil maskesi cildinize yararı dokunabilecek her türlü sıvı ile birleştirilerek kullanılabilir. Yukarıda bahsettiğim gül suyu , papatya suyu , salatalık suyu gibi bir çok sıvı ile karıştırılarak daha yararlı hale getirilebilir. Önemli olan içerisinde kimyasal bir maddenin bulunmaması ve tamamen doğal olmasıdır.

Kil maskesi aynı zamanda batıklara uygulanıldığında çok olumlu sonuçlarda verir. Eğer cildinizde batık , siyah nokta gibi sorunlar varsa mutlaka kullanılması gereken harika bir cilt bakım formülüdür.

Üstelik , Kil , yaz kış demeden , ara vermenize gerek kalmadan kullanabileceğiniz bir bakım formülüdür.

Güzelliğiniz Daim Olsun.

Dr. Ecz. Neslihan Şahin

PAYLAŞIN!